Red Lights (Rodrigo Cortés, 2012)

red-lights-robert-de-niro-e-il-medium-simon-silver-253736

Nakon što se probio na španjolsku filmsku scenu crnom komedijom Natjecatelj (Concursante, 2007), redatelju Rodrigu Cortésu ponuđena je prilika da snimi film s kanadskim glumcem Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi. Konačni rezultat bio je klaustrofobični triler Živ zakopan (Buried, 2010) kojeg je kritika dobro prihvatila, naglasivši redateljevo inventivno korištenje prostornosti u filmu. Cortés je u svom posljednjem trileru okupio kvalitetnu glumačku postavu: Cillian Murphy (28 dana kasnije, Vjetar koji povija ječam, Sunshine, Peaky Blinders), Sigourney Weaver (Alien tetralogija, Gorile u magli) te Robert De Niro (Kum II, Taksist, Razjareni bik, Dobri momci).

Crvena svjetla govore o psiholozima Margaret Matheson (Weaver) i Tomu Buckleyju (Murphy) koji se bave proučavanjem paranormalnih aktivnosti. Dvojac putuje po državi i obilazi mjesta nadnaravnih pojava i ljude koji tvrde da imaju vidovnjačke i nadnaravne sposobnosti. Njihov glavni zadatak jest raskrinkavanje lažnih vidovnjaka i rješavanje prividnih paranormalnih pojava. Svoju zadaću obavljaju uspješno sve do trenutka kada se iz mirovine odluči vratiti misteriozni i slavni vidovnjak Simon Silver (De Niro). Mladi Tom je opsjednut likom i djelom misterioznog Simona i, unatoč zabranama iskusne Margaret, odlučuje se što više približiti vidovnjaku kako bi ustanovio je li on uistinu osoba kakvom se predstavlja, ali time istovremeno pokreće nezaustavljivu lančanu reakciju.

Jedan od glavnih predstavnika suvremenoga nadnaravnog trilera je zasigurno poznati redatelj M. Night Shyamalan (Šesto čulo, Misteriozni znakovi, Zaselak) koji se, doduše, ne može pohvaliti svojim novijim uracima. Crvena svjetla podsjećaju na Shyamalanove ranije filmove koji sadrže snažne ali ranjive glavne likove, uronjene u (ponekad prividni) nadnaravni kontekst. U Cortésovom filmu ne izostaje ni tkzv. „shyamalanski obrat“ na kraju filma, što čini prvo gledanje upečatljivijim. Zvučni efekti u filmu pun su pogodak, što se i očekuje u takvim žanrovskim filmovima.

Crvena svjetla imaju svoje mane, poput očiglednih nedorečenosti i rupa u scenariju. Nažalost, jedan od nedostataka u filmu jest i neraspoloženi Robert De Niro. Cortés je snimio solidan triler i bit će zanimljivo pratiti njegove sljedeće filmske korake. Možda se u međuvremenu i Shyamalan vrati na tron.

Stjepan Pranjić